Breaking News

Regaip Kandili nedir, Regaip Kandili önemi ve anlamı

 

Regaip Kandili nedir, Regaip Kandili önemi ve anlamı

Sözlükte "istenen, bol ve değerli bağış" anlamına gelen ragībe'nin çoğulu olan regāib kelimesi, hadis ve fıkıh literatüründe "bol sevap ve sevap, faziletli amel" anlamlarında özellikle Maliki fıkhında kullanılmaktadır. kaynaklarda "Müstehab, Nafile tarikat" olarak geçmektedir.
“Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi istek edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için gayret sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, istek edilen şey demektir. Müennesi, " reğîbe"dir.


Regaib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi mukaddes kabul etmek ve çeşitli tarikatlara adamak âlimler arasında genel  kabul görmüştür. Regaib'in diğer kandillerden farkı hem Recep ayında  hem de bir Cuma akşamına denk gelmesidir. Çünkü bu ayda Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandil vardır. Bu gün ve geceler özdenetim ve değerlendirme açısından önemlidir. Regaib kelimesi Kuran'da "Regaib" olarak geçmez. Ancak "regabe" kelimesinden türetilen birçok kelime Kuran'da sekiz defa geçmekte ve "regabe" anlamında kullanılmaktadır. Terim olarak Türkçe'de kandil dediğimiz mübarek gecelerden biridir

Hiç yorum yok